RSS twitter facebook
dietopedia

Glucide

Glucidele sunt compusi organici ternari, care contin carbon, oxigen si hidrogen in aceeasi proportie ca si aceea gasita in apa, de unde denumirea mai veche de "hidrati de carbon".Glucidele constituie cel mai abundent compus organic de pe pamant. Ele includ partile structurale ale plantelor sub forma de celuloza si depozitele acestora sub forma de amidon si zaharuri, care devin surse alimentare pentru om. Sunt rezultatul fotosintezei facuta de clorofila plantelor care sintetizeaza glucide din dioxidul de carbon din aer si din apa luata din pamant, folosind energia solara.

Glucidele asigura jumatate din necesarul caloric al individului. Alimentele bogate in glucide sunt o sursa importanta de energie, vitamine, saruri minerale si in acelasi timp asigura varietatea, satietatea si senzatiile gustative ale hranei zilnice. Deoarece productia de alimente bogate in glucide este foarte mare, acestea sunt cele mai ieftine in comparatie cu alimentele de origine animala, care sunt mai scumpe si mult mai pretentioase la pastrare, conservare si transport. (1)

Corpul uman poate inmagazina doar cantitati limitate de carbohidrati in ficat si muschi sub forma de glicogen. Carbohidratii stocati leaga apa folosind mai mult spatiu ca lipidele si continand mai putina energie ca acestea. De aceea corpul uman foloseste prioritar lipidele pentru stocarea energiei. (2)

Datorita capacitatii limitate de stocare toate glucidele consumate peste nevoia energetica sunt convertite si stocate ca si lipide. Stocarea lipidelor este practic nelimitata. Insa ideea ca cel mai mult ne ingrasa carbohidratii este gresita. Practic toti macronutrientii consumati in exces sunt convertiti in grasime. Aceasta conversie a glucidelor si a proteinelor in lipide presupune la randul ei un consum de energie, asa ca daca ar fi sa spunem despre un macronutrient ca ne ingrasa, acestea ar fi lipidele

Continut


Clasificare

Monozaharide

Cele mai importante si de interes sunt: glucoza (dextroza), fructoza, galactoza

Dizaharide

Dizaharidele sunt sucroza (zaharoza), lactoza, maltoza

Polizaharide





Legaturi:
Referinte:

Versiune: 13 Data modificare: 2010-05-28 21:42:24
Ultimii termeni modificati
Vitamina B1 2010-10-20 15:00:29
Vitamina B2 2010-10-20 14:58:52
Vitamina A 2010-09-06 14:52:41
Bananele ingrasa 2010-08-28 08:49:59
Icre de Manciuria 2010-08-01 07:12:08
Icre negre 2010-08-01 07:11:45
Icre stiuca 2010-08-01 07:09:41
Icre crap 2010-08-01 07:09:33
Crap in sos tomat 2010-08-01 07:09:03
Stravrizi in ulei 2010-08-01 07:08:54
Termeni utilizare

Contact: contact@dietopedia.ro