RSS twitter facebook
dietopedia

Vitamina B1

Vitamina B1 este o vitamina hidrosolubila cu rol in metabolismul glucidic precum si in metabolismul celulei nervoase. Absorbtia de la nivel intestinal este inhibata de consumul de alcool si carenta de folati. Forma activa este tiaminpirofosfatul (TPP). Se depoziteaza in cantitati mici in ficat si in rinichi, excesul fiind rapid eliminat urinar. In forma sa activa participa la reactii de decarboxilare si transketolare in cadrul metabolismului glucidic si ciclului acizilor tricarboxilici. Intervine si in metabolismul functional al sistemului nervos prin favorizarea formarii acetilcolinei, un mediator chimic. Tiamina este distrusa prin oxidare, expunere la caldura, la radiatii ionizante, prin actiunea tiaminazelor (enzime care se gasesc in carnea cruda de peste, crustacee), dar este stabila la congelare.

Surse Vitamina B1

Cele mai bogate surse de tiamina sunt drojdia si ficatul, dar in cadrul unei alimentatii echilibrate, consumul de cereale asigura cea mai mare din necesar. Legumele si fructele contin tiamina mai ales in forma libera, in timp ce in produsele animale se gaseste sub forma mai eficienta de TPP. Pierderile in cazul proceselor de gastrotehnie variaza mult in functie de timpul de pregatire, pH, temperatura, cantitatea de apa utilizata, clorinarea apei.

Carenta Vitamina B1

Se manifesta sub forma a trei sindroame: - boala beri-beri – o forma cronica de polineuropatie periferica asociata sau nu cu insuficienta cardiaca si edeme; - boala beri-beri acuta pernicioasa (fulminanta) – manifestata prin insuficienta cardiaca si acidoza lactica severa; - encefalopatie Wernicke (nistagmus, paralizia muschilor extraoculari)cu sau fara psihoza Korsakoff (confabulatie, pierderea memoriei recente), datorata afectarii sistemului nervos central, de obicei aparand in cazul hipovitaminozelor relativ acute. In tarile in curs de dezvoltare deficienta vitaminei B1 este datorata aportului alimentar scazut (in special prin consumul unor cantitati mari de orez decorticat); in tarile dezvoltate este indeosebi secundara alcoolismului.

Toxicitatea Vitamina B1

Toxicitatea este rara. Doze de 1000 ori mai mari decat necesarul zilnic pot determina moartea prin deprimarea centrului respirator, iar doze de 100 ori mai mari, administrate intravenos, determina cefalee, convulsii, aritmii, slabiciune musculara.





Legaturi:
Referinte:

Versiune: 2 Data modificare: 2010-10-20 15:00:29
Ultimii termeni modificati
Vitamina B1 2010-10-20 15:00:29
Vitamina B2 2010-10-20 14:58:52
Vitamina A 2010-09-06 14:52:41
Bananele ingrasa 2010-08-28 08:49:59
Icre de Manciuria 2010-08-01 07:12:08
Icre negre 2010-08-01 07:11:45
Icre stiuca 2010-08-01 07:09:41
Icre crap 2010-08-01 07:09:33
Crap in sos tomat 2010-08-01 07:09:03
Stravrizi in ulei 2010-08-01 07:08:54
Termeni utilizare

Contact: contact@dietopedia.ro