Vitamina B2 sau riboflavina este o vitamina hidrosolubila si se gaseste in marea majoritate a alimentelor. Este esentiala pentru desfasurarea metabolismelor glucidic lipidic si proteic, avand rol in transportul de hidrogen in sistemul de transport electronic mitocondrial.
Are doua forme active FMN (flavin adenin mononucleotid) si FAD (flavin adenin dinucleotid). Riboflavina se absoarbe la nivel intestinal, circula in sange sub forma de FMN sau sub forma libera legata de albumine, iar excesul se elimina renal. FMN este necesar pentru conversia piridoxinei (vitamina 6) in forma sa functionala, piridoxalfosfat, iar FAD intervine in biosinteza niacinei (vitaminaPP) din triptofan.
Surse Vitamina B2
Este larg raspandita in natura atat in regnul vegetal cat si in regnul animal: frunze, legume verzi, cereale integrale, drojdia de bere, carne, lapte, branza, oua, viscere, peste. Aproape jumatate din vitamina se pierde in procesul de obtinere a fainii. Este relativ stabila la temperatura, dar se descompune prin expunere la lumina, de aceea laptele nu se mai imbuteliaza in sticle, ci in cutii de carton.
Carenta Vitamina B2
Datorita rolurilor fundamentale in metabolism, carenta este evidenta in primul rand in tesuturile cu turn-over rapid cum este pielea si epiteliile. Hipovitaminoza devine manifesta dupa cateva luni de deprivare. Initial apare fotofobie, senzatie de arsura oculara, diminuarea acuitatii vizuale, uscaciunea mucoasei bucale; ulterior apar cheiloza (fisuri ale buzelor), stomatita angulara (fisuriale pielii la colturile gurii), glosodinia (durere la nivelul limbii), glosita (limba rosie, umflata – “limba magenta”), dermatita pleoapelor si a nasului, neuropatie periferica. Ca urmare a sensibilitatii sale la lumina, deficienta poate sa apara si la nou-nascutii cu hiperbilirubinemie (icter) care sunt tratati prin fototerapie.
Toxicitate Vitamina B2
Toxicitatea nu a fost descrisa in practica clinica.
Legaturi:
Referinte:
Versiune: 2 Data modificare: 2010-10-20 14:58:52
|