RSS twitter facebook
dietopedia

Vitamina A

Vitamina A este o vitamina liposolubila (se dizolva in grasimi). Rolul principal al vitaminei A este in vedere, insa participa si in reglarea functiilor sistemului imun si in reproducere.

De fapt, vitamina A este un termen generic care cuprinde mai multi compusi cu activitate biologica similara si anume: retinolul, retinalul si acidul retinoic (formele active ale vitaminei A). Acestea se gasesg doar in produse de origine animala. Plantele contin caroteni (cu rol de provitamina A). Conversia carotenilor in vitamina are loc in organismul animal, in principal la nivel hepatic, dar si in celulele mucoasei intestinale.

In forma sa naturala, vitamina A preformata (retinolul) se gaseste in produsele animale, de obicei in asociere cu lipidele (produse lactate, ficat), precum si adaugata in margarina. Retinalul intra in componenta pigmentilor vizuali retinieni, jucand un rol important in vederea nocturna si in vederea colorata.

Beta-carotenul (principalul precursor al vitaminei A) si alti carotenoizi se gasesc in plantele colorate (vegetale cu frunze verzi, fructele si legumele galbene si rosii). Principalul rol al beta-carotenului este de antioxidant.

Dar, atentie! In timpul prepararii termice la temperaturi inalte (frigere, coacere), sau prin expunere la lumina se produc pierderi importante de vitamina A. Prin urmare alimentele gatite, fructele uscate vor avea un continut mai redus in vitamina A decat cele proaspete.

Surse vitamina A

Vitamina A se gaseste numai in alimente de origine animala: ficat, lapte integral si produse lactate grase (unt, smantana, frisca, branza), galbenus de ou, peste. Carotenii se gasesc in vegetalele cu frunze verzi si in fructele si legumele galbene-portocalii si rosii : spanac, loboda, patrunjel-frunze, salata, morcovi, ardei gras, cartofi dulci, portocale, pepene galben, caise, piersici, cirese.

Carenta vitamina A

apare in cazul unui aport alimentar inadecvat, sau al malabsorbtiei insotite de un aport lipidic insuficient. Asa se intampla de exemplu in bolile veziculei biliare si ale pancreasului exocrin, precum si in diverse afectiuni hepatice. Altfel spus, daca nu se absorb suficiente lipide, sau daca avem o dieta extrem de restrictiva in ce priveste lipidele, riscam sa avem carenta de vitamina A.

Manifestarile clinice precoce sunt hemeralopia si nictalopia (adica afectarea vederii crepusculare si a celei nocturne), apoi pot aparea avorturi spontane, alterari ale spermatogenezei, compromiterea imunitatii, mucoasele si epiteliile vor suferi un proces de keratinizare (uscare), crescand riscul de infectii prin compromiterea barierelor.

Toxicitate vitamina A

se poate intampla consecutiv abuzului de suplimente vitaminice. Apare initial cheilita, apoi uscaciunea mucoasei nazale si oculare, tegumentele devin uscate, descuamate, cu fisuri si fanere friabile. Pot aparea greturi, varsaturi, pierderea poftei de mancare, iritabilitate, fatigabilitate. Toxicitatea carotenilor este redusa, singurul efect al supradozarii este colorarea in galben a tegumentelor (carotenodermia), nu si a sclerelor (asa o diferentiem de icter), reversibila odata cu reducerea aportului. ( Aviz parintilor care dau copiilor suc de morcovi zilnic.)





Legaturi:
Referinte:

Versiune: 4 Data modificare: 2010-09-06 14:52:41
Ultimii termeni modificati
Vitamina B1 2010-10-20 15:00:29
Vitamina B2 2010-10-20 14:58:52
Vitamina A 2010-09-06 14:52:41
Bananele ingrasa 2010-08-28 08:49:59
Icre de Manciuria 2010-08-01 07:12:08
Icre negre 2010-08-01 07:11:45
Icre stiuca 2010-08-01 07:09:41
Icre crap 2010-08-01 07:09:33
Crap in sos tomat 2010-08-01 07:09:03
Stravrizi in ulei 2010-08-01 07:08:54
Termeni utilizare

Contact: contact@dietopedia.ro