Cand intrebi o persoana supraponderala sau obeza cum crede ca va slabi cateva kilograme, iti va spune invariabil: "Pai, n-o sa mai mananc paine"??...De ce? De ce tocmai painea? Si se va exclude chiar in totalitate?
Intr-adevar, painea este probabil cel mai frecvent aliment pentru o mare parte a populatiei in zona noastra geografica. O mancam de cel putin 3 ori pe zi.
O felie medie de paine alba (franzela) de 40g are cam 110kcal. Admitand ca o persoana mananca chiar si cate 2 felii la fiecare masa, se ajunge la 660kcal/zi din paine, ceea ce reprezinta aproximativ o treime din aportul caloric necesar unei persoane chiar si supraponderale. In plus, painea contine minerale (in special fier si fosfor), vitamine din complexul B (in special tiamina si acid nicotinic), dar si acid folic (mai ales painea integrala)- cu importanta deosebita atat in perioada prenatala (scade incidenta unor defecte genetice), cat si la persoana adulta (scade riscul de aparitie a bolii coronariene, a accidentului vascular cerebral si a unor forme de cancer).
Painea furnizeaza de asemenea o cantitate considerabila de fibre alimentare care, este un fapt stiut si dovedit deja, reprezinta unul din principiile unei alimentatii sanatoase. Un continut crescut de fibre va ajuta la obtinerea unor diete sarace in calorii. Toata aceasta pledoarie in favoarea painii, ar trebui sa aduca argumente suficiente pentru a o pastra in alimentatia noastra indiferent de greutate si de problemele metabolice pe care le avem. In plus, este o diferenta foarte mare intre a consuma in cantitate moderata un aliment si a-l exclude in totalitate...
Legaturi:
Mituri despre alimentatie
Referinte:
Versiune: 3 Data modificare: 2010-06-20 17:07:49
|