Dieta cu calorii negative se bazeaza pe ideea conform careia anumite alimente consuma mai multe calorii pentru a fi digerate decat contin ele prin combinatia de nutrienti din compozitia lor. Este de asemenea adevarat ca anumite alimente au capacitatea de a creste rata metabolica mai mult decat altele. Atat carbohidratii, cat si proteinele aduc prin metabolizare cate patru calorii pentru fiecare gram, insa efectul termic al proteinelor este cu mult mai mare decat al carbohidratilor.
Cu alte cuvinte, o parte din energia continuta de catre fiecare gram de proteine va fi pierduta sub forma de caldura in procesul digestiei. Efectul termic al nutrientilor este de aproximativ 2-3% pentru grasimi, 6-8% pentru carbohidrati si 25-30% pentru proteine. Acest fenomen este cunoscut si sub denumirea de actiunea dinamica specifica a alimentelor si in medie, reprezinta 10% din consumul caloric total.
Matematic vorbind, un procent dintr-un numar pozitiv nu poate fi negativ. Prin urmare nu exista calorii negative in sensul propriu al expresiei.
"Caloriile negative" sunt acele calorii care in ansamblu ofera un bilant negativ intre aportul caloric si consumul energetic, in asa fel incat sa obtinem o scadere ponderala. In lumina acestei definitii, alimentele cu "calorii negative" pot fi considerate fructele si legumele.
Legaturi:
Mituri despre alimentatie
Referinte:
Versiune: 2 Data modificare: 2010-06-20 16:17:40
|